Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Spelen om de ontwikkeling van uw kind te stimuleren

Spelen om de ontwikkeling van uw kind te stimuleren

Door te spelen zijn kinderen even weg uit de echte leefwereld of door te spelen oefenen ze voor de echte leefwereld en proberen ze veel uit. Ik heb het in mijn eerdere blog ‘Geef dat kind een pak slaag’ al gehad over het belang van spelen. Als ouder is het de taak van ons om het kind te stimuleren om te spelen waardoor we het spel van binnenuit aan de gang kunnen brengen. Het spelen moet een vrijwillige activiteit blijven en het kind dwingen om te spelen is onmogelijk. Wat is de impact van spelen voor de ontwikkeling van uw kind? Lees hierover verder.

Waarom speelt een kind?

  • Spelen om uit te proberen. Tijdens het spelen wordt de motorische ontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling en de sociale vaardigheden gestimuleerd. Kinderen kunnen tijdens het spelen veel uitproberen zonder dat het hoeft te leiden tot een bepaald resultaat. Door vallen en weer opstaan leert het kind fietsen. Door een paar keer te verliezen weet het kind dat het hoort bij het spel en gaat door met spelen.
  • Spelen om met emoties leren om te gaan. Een spelletje verliezen, een toren die omvalt, of als eerste afgetikt worden kan zorgen voor frustraties. Het kind leert zo om met de teleurstelling om te gaan. Ook is spelen goed voor de emotionele ontwikkeling. Kinderen hebben meer moeite met het begrijpen van gebeurtenissen in de echte wereld of op tv. Door situaties na te spelen kunnen kinderen gevoelens beter verwerken.
  • Spelen om te ontspannen. In de spelwereld stappen de kinderen even uit de echte wereld, hoeven ze niet te werken voor een specifiek resultaat waardoor ze even worden bijgetankt.
  • Spelen om beter te concentreren. Nadat de kinderen lekker hebben gespeeld zonder veel eisen, kunnen ze in de echte leefwereld beter concentreren. Het spelen voor een kind kun je zien als een vrijetijdsbesteding voor een volwassene. Zonder dat zou het leven voor een volwassene ook minder leuk zijn. Regelmatig spelen is noodzakelijk voor het kind om effectief te kunnen functioneren.

Wat is goed spel?

  1. De belevingswereld: Het spel of speelgoed waarbij het kind ‘de behoefte om te doen alsof’ kan verwezenlijken. Een speelgoedkeuken waar het kind kan koken als papa en mama of een politiewagen die hij altijd ziet voorbij rijden.
  2. De moeilijkheidsgraad: Het speelgoed of het spelen moet het kind voldoende uitdagen en dus ook passen bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Neem niet te makkelijk speelgoed voor je kind.
  3. De variatie: Het is van belang dat er voldoende variatie is in het speelgoedaanbod of spelaanbod om het kind te laten stimuleren op verschillende ontwikkelingsgebieden. Speelgoed wordt aangeboden wanneer het verschillende ontwikkelingsgebieden tegelijkertijd stimuleert.
  4. Het samen spelen: Het samen spelen, samen delen wordt het kind als eerst aangeleerd. Ouders zouden ervoor moeten zorgen dat kinderen speelgoed of het spelen steeds vaker delen met andere kinderen omdat het samen spelen veel minder vanzelfsprekend is voor een kind. Dit gaat makkelijker als er gekozen wordt voor speelgoed dat uitnodigt tot samen spelen met andere kinderen.

Kortom we zien dat het spelen op de juiste manier of de juiste speelgoed de verschillende ontwikkelingsgebieden op de juiste manier kan stimuleren. Als ouder is het niet van belang dat we elk stuk speelgoed die er bestaat inkopen voor ons kind met de gedachte dat het niet tekort komt. Denk reëel en koop speelgoed die veilig is, hoge speelwaarde heeft en uitnodigend is voor je kind. Voor meer informatie bij steun tijdens opvoeding van je kind kun je (Specialistisch) Jeugdhulp raadplegen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog