Sensa Zorg

  >  Blog   >  Geef dat kind een pak slaag!

Geef dat kind een pak slaag!

Nee, slaan dat doen we absoluut niet. Het doet pijn en is schadelijk voor het kind. Vroeger keek niemand hiervan op, maar tegenwoordig staan we er anders voor. Hieronder een aantal opvoedtips voor ouders en opvoeders, die goed van pas zullen komen.

  • Duidelijke regels en heldere huistaken. Regels geven je kind een houvast en een veilig gevoel. Hierdoor weet het kind waar hij aan toe is. Hoe beter de regels en gedragspatronen zijn ingeslepen hoe beter ze werken. Wees consequent in het hanteren van de regels, want inconsequent gedrag van de ouders maakt het een kind moeilijk. Hierdoor wordt het kind ook onzeker. Het is hierbij belangrijk dat kinderen opgroeien tot evenwichtige volwassenen die ook later zonder ouders volwaardig in de maatschappij kunnen functioneren.

Ook is het belangrijk dat ouders duidelijke huistaken opstellen. Hierdoor krijgt het kind meer houvast en dus ook meer veiligheid. Let hierbij wel op dat elk taak moet behoren tot de leeftijd van het kind. 

  • Speel met je kind  want spelen is leren. Als ouder kunnen we het kind stimuleren om te spelen waardoor we het spel van binnenuit aan de gang kunnen brengen. Het spelen moet een vrijwillige activiteit blijven en het kind dwingen om te spelen is onmogelijk.
  • De televisie is geen goedkope oppas. Het is voor kinderen leuk om samen of alleen tv te kijken, maar ouders moeten hierbij kunnen aangeven wanneer het tijd is voor iets anders. 
  • Geef als ouder het goede voorbeeld. Als ouder ben je soms onzeker over het opvoeden, maar blijf altijd het goede voorbeeld geven. We hebben als ouders wensen en verwachtingen. We willen dat onze kinderen sociaal, vriendelijk, beleefd, gezond, slim en later succesvol zullen zijn. Maar ouders moeten niet alleen zeggen, maar ook laten zien hoe ze in het leven staan. Ouders zijn een spiegel voor hun kinderen waar ze dagelijks in kijken. Op deze manier geven ouders hun kinderen de kans om de levenshouding over te nemen. Hierdoor is het van belang dat we als ouders bewust moeten zijn van ons eigen gedrag. 
  • Vergelijk kinderen niet met elkaar. Veel ouders hebben de neiging om te denken dat andere kinderen veel beter luisteren en beter presteren op school. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich ook anders vergeleken met eigen aanleg en persoonlijkheid. Ook al krijgen kinderen dezelfde opvoeding, hebben kinderen dezelfde ouders en groeien ze op in dezelfde omgeving, toch zullen ze anders zijn waardoor ze ook anders reageren.
  • Ook ouders maken fouten. Het is bij het opvoeden belangrijk dat je als ouder je eigen fouten ook erkent. Door juist je fouten te erkennen, bouw je je respect op. Het is helemaal niet erg dat ook ouders fouten maken.  Als kinderen zien dat ouders foutief gedrag verdoezelen, zal het kind ook hetzelfde gedrag vertonen.
  • Sta sterk in je schoenen en houd altijd zelf de touwtjes in handen. Laat niet gebruik maken van je gevoelens en je zwakke plekken. Een kind weet heel goed hoe hij moet inspelen in de gevoelens van zijn ouders. Laat jezelf niet manipuleren!
  • Onvoorwaardelijke liefde is van groot belang voor je kind. Zelfs volwassenen willen horen, zien en voelen dat iemand heel erg om hun geeft. Hou van je kinderen om wie ze zijn en niet om wat ze kunnen en laat dit ook merken. Laat het kind niet geloven dat het alleen geliefd is na een geleverde prestatie. Door onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kind ontwikkelen kinderen gevoelens van eigenwaarde en zelfrespect. Door bijvoorbeeld je kind zomaar te knuffelen kun je je gevoelens uiten. Het geeft het kind een gevoel van bescherming en veiligheid.
  • Geen geweld gebruiken. Geweld is een teken van onmacht. Probeer je kind nooit te slaan. Dat is de regel waar iedereen zich aan moet houden. Weten ouders wat het verschil is tussen ‘een pedagogisch tik’ en ‘slaan’? Let erop dat ouders die slaan hetzelfde gedrag terugzien bij hun kind.                                                       
  • Luister naar je kind. Neem daar de tijd en moeite voor. Laat merken dat je beschikbaar bent en dat je met volle aandacht luistert en niet met een half oor. 
  • Laat het kind sporten en ga zelf ook sporten. Ouders die zelf aan sport doen stimuleren ook hun kind om te gaan sporten. Let er wel op dat een sport past bij je kind.  Toon interesse en belangstelling voor wat je kind doet door met hem mee te gaan. Ga niet schreeuwen of boos kijken bij slechte prestaties. Zorg ervoor dat je kind het leuk vind als je komt kijken.
  • Probeer te genieten van je kinderen voordat het te laat is. Voor je het weet zijn ze al volwassen. Geniet van je kinderen en wees er dankbaar voor dat jij juist diegene bent die voor hun mag zorgen!

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog