Sensa Zorg

  >  Blog   >  Leren discussiëren kun je al heel vroeg

Leren discussiëren kun je al heel vroeg

Mensen worden steeds ongeduldiger, ze luisteren niet naar elkaar, stellen geen vragen en gooien direct hun meningen op tafel. Met het discussiëren zou je je eigen standpunt moeten onderbouwen door argumenten en tegenargumenten te geven. De ander overtuigen van de juistheid van jouw standpunt zou in eerste instantie jouw doel moeten zijn bij het discussiëren. Het gaat niet per se om gelijk krijgen, maar meer om het innemen van het beste standpunt in die bepaalde situatie. Wat is het belang van leren discussiëren en hoe jong kun je dit doen?

Leren discussiëren

Belang van het discussiëren

Jongeren moeten zich leren uiten, maar dan op de juiste manier. We zouden ze sociaal weerbaar moeten maken en leren discussiëren, want discussiëren kan erg leerzaam zijn. Jongeren kunnen elkaar beter begrijpen en nieuwe inzichten krijgen wat zorgt voor meer ontwikkeling en vooruitgang. Hoe kom je met elkaar in gesprek? Hoe laat je iemand uitpraten? Hoe zeg je op een respectvolle manier dat je het niet eens bent met de ander?

Het onderwijs, jongerenwerkers en buurtbewoners hebben hierbij een belangrijke rol. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om in een veilige sfeer debatten en discussies te voren. In een geslaagde discussie kunnen jongeren andere meningen en bevindingen bespreken. Hierbij moeten ze wel weten dat een discussie een uitwisseling van gedachten en meningen is, waarbij ze niet moeten streven om gelijk te krijgen.

Tips voor het discussiëren

  • Sta met je houding en je gedragingen open voor wat je gesprekspartner te zeggen heeft. Probeer niet weg te kijken, kijk diegene juist goed aan, probeer geen onnodige bewegingen aan te houden en probeer belangstellend te zijn.
  • Probeer tijdens het discussiëren effectief te luisteren, maar het is ook van belang dat je je gesprekspartner goed kan laten uitspreken. Wanneer je naar elkaar luistert, zul je elkaar ook beter begrijpen en meer empathie tonen. Wanneer het nodig is zou je je gesprekspartner ook gelijk moeten geven en probeer hier eerlijk in te zijn. Zo zou je een stap kunnen maken naar verbindende communicatie.
  • Tijdens een discussie kun je het beste met argumenten komen die zijn bewezen of met argumenten die vaststaan dat het moet gebeuren. Als je alleen aangeeft dat het zo is, omdat jij er zo over denkt, zal het niet voldoende zijn.
  • Wanneer het mogelijk is of van tevoren aangekondigd is, kun je een discussie het beste van tevoren voorbereiden. Probeer je standpunt en je argumenten te verduidelijken voor jezelf en probeer juiste, relevante argumenten te gebruiken.
  • Probeer heftige discussies te vermijden, en probeer juist altijd kalm te blijven. Wanneer je je emoties onder controle kunt houden en kalm en beheerst overkomt, zullen mensen je makkelijker geloven. Je zult ook zelfverzekerd overkomen, wanneer je op een rustige toon spreekt. Het is moeilijk om elkaar te begrijpen als je gillend een gesprek voert.

Meer inzicht door te discussiëren

Discussiëren kan erg spannend zijn, omdat je toch je eigen standpunt hebt en het mogelijk is dat je argumenten niet kloppen. Je kunt aan de onpopulaire kant staan en niet bang zijn om het verkeerde te zeggen. Kinderen en jongeren kunnen een hoop inzicht krijgen in gedrag van andere mensen. Meningen en standpunten kunnen gevormd en beïnvloed worden. Door te spreken kunnen we een gesprek op gang zetten en misschien ook helpen de wereld beter te maken.

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog