Luisteren, samenvatten en doorvragen
Goed kunnen communiceren met een ander is niet alleen goed kunnen praten, maar juist ook goed kunnen luisteren. Door werkelijk te gaan luisteren kun je wat meegeven. Door snel te oordelen, je mening of advies te geven hou je iemand op afstand en krijg je ook geen echt gesprek. Luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD) is een techniek die de manier van communiceren enorm kan verbeteren. Of je nu voor de klas staat of hulpverlener bent, kinderen hebt of een eindgesprek moet voeren in alle gevallen is het van belang dat je LSD kan toepassen.
Luisteren
- Goed letten op de non-verbale communicatie
- Luister goed naar het verhaal
- Naast de persoon zitten en serieus nemen
- Voor jezelf opslaan waarover je straks wilt doorvragen
- Geen oordeel, mening of advies geven
Samenvatten
Naast luisteren is ook samenvatten van groot belang voor een goede communicatie. Door in je eigen woorden een korte samenvatting te geven van wat een ander gezegd heeft, kun je controleren of je het goed begrepen hebt. Door bijvoorbeeld korte gesloten vragen te stellen zoals; ‘Als ik het goed heb bedoel je dit…?’ Of ‘Heb ik het goed begrepen dat je dit hebt verteld?’.
Doorvragen
Tenslotte moet je ook goed kunnen doorvragen voor een goede communicatie. Door open vragen te stellen kun je tot de kern van het gesprek komen. Zo kun je erachter komen hoe iemand werkelijk denkt, hoe iemand zich werkelijk voelt en waarom hij eigenlijk iets wilt.
Door LSD toe te passen krijg je veel meer overeenstemming met je gesprekspartner. Alleen als er echt is geluisterd kan er een verbinding onstaan en wordt er een plek gecreërd om wat weg te geven. Doordat er een verbinding onstaat kan men ook meeleven met de gesprekspartner. Probeer zoveel mogelijk niet tegen mensen te praten maar MET ze te praten. Sensa Zorg werkt met zorgprofessionals en deskundigen die hulp bieden door op de beste manier te communiceren met cliënten. Je kunt op specialistisch jeugdhulp lezen hoe wij ons hulp aanbieden.
Tuba Gulbahce
Orthopedagoog