Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Kindopvoeding: Negatief denken bij kinderen

Kindopvoeding: Negatief denken bij kinderen

“Ik kan het toch niet”, “Ik ben lelijk” of “Iedereen vindt me dom”. Als ouder zouden we het liefst alle negatieve gevoelens en gedachtes bij ons kind wegnemen. We kunnen deze gevoelens en gedachtes over henzelf veilig en productief maken, door de gedachtes over alles wat vreemd is te doorbreken. Je kunt proberen je kind en zijn gedachten te sturen. Lees hieronder hoe je om kunt gaan met negatief denken bij kinderen.

Kind opvoeding: Negatief denken bij kinderen

Doorbreken van negatief denken 

  • Zoek de oorzaak. Probeer samen met je kind te achterhalen wat de oorzaak is van het negatieve gevoel of gedachte bij je kind. Kinderen kunnen het ook heel goed overdrijven.
  • Stimuleer je kind om met oplossingen te komen voor het negatief denken. Kies daarna samen met je kind de beste oplossing.
  • Laat je kind vanuit een andere standpunt het probleem bekijken, zodat je zijn negatieve gedachte kunt bijsturen. Je kunt hierbij vragen stellen om de fout in het denken te vinden. Bij kinderen met een migratie achtergrond kan negatief denken vaker voorkomen, omdat ze zich anders voelen dan de rest van de kinderen. In mijn blog ‘Het sturen van jongeren bij de zoektocht naar identiteit’ kun je meer lezen over de gevoelens en denkwijze van kinderen en jongeren met een migratieachtergrond.
  • Deel je eigen ervaringen met je kind. Door bijvoorbeeld te zeggen dat je laatste tijd veel vergeet en dat hierdoor veel mis gaat en hoe je omgaat met deze teleurstellingen.
  • Weerspiegel de situatie. Probeer te voelen wat je kind voelt en probeer het te accepteren. Ga het probleem zo weerspiegelen dat je het van hun kant kunt zien.
  • Blijven proberen om het negatief denken te doorbreken. Het is een gewoonte die steeds vaker terugkomt wanneer je het niet doorbreekt. Door niet op te geven en steeds door te gaan met sturen, kun je dat gevoel verminderen.

Volhouden en gedachtes bespreken

We moeten onze kinderen juist aanleren om de moeilijke situaties te doorstaan. Ze horen te weten hoe ze met nare situaties moeten omgaan en hoe ze ook na mislukkingen alles kunnen oppakken. De moeilijke periodes weten te weerstaan, zouden ze ook zonder ouders moeten. Door negatieve gevoelens snel weg te werken zonder ze te bespreken, zullen ze ook altijd weglopen van hun problemen. In de Whitepaper kind opvoeding kun je verder lezen hoe je kinderen op een positieve manier kunt stimuleren tijdens het opvoeden.

Positief denken

Hoe positiever het kind denkt, hoe beter hij zich voelt. De eerste stap is dat het kind weet dat er positieve en negatieve gevoelens zijn. Tweede stap is dat het kind ervaart dat hij zich vrolijker voelt bij positieve gedachten.

Kortom ouders moeten eerst aandacht geven aan het gevoel van hun kind. Vervolgens moet het kind het gevoel krijgen dat hij begrepen wordt. Ten slotte moeten ze samen proberen een oplossing te vinden of naar een positieve gedachte gaan. Dit om ervoor te zorgen dat kinderen zich kunnen vormen tot volwaardige volwassenen voordat ze hun ouders verlaten.

Met behulp van (specialistisch) Jeugdhulp probeert Sensa Zorg hulp te bieden aan gezinnen die behoefte hebben aan ondersteuning bij het opvoeden van hun kind. Voor meer informatie  kun je de site raadplegen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog