Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Kind opvoeding: Grenzen stellen en vrijheid bieden

Kind opvoeding: Grenzen stellen en vrijheid bieden

De Volkskrant deed een onderzoek in het project ‘Kinderen de Baas’ naar wat er gebeurt als kinderen het voor het zeggen krijgen over schermtijd, bedtijd en eten. Zena blijft met haar broers op tot 3 uur in de nacht, Meike verzint met haar broertje wat ze gaan eten en Jonathan bepaalt samen met zijn broer hoe lang hij aan zijn huiswerk zit. Pakken de kinderen toch iets van verantwoordelijkheid wanneer ze de touwtjes in handen hebben of loopt het uit de hand? In mijn blog wil ik het hebben over hoe streng we moeten zijn als ouder in grenzen stellen bij schermtijd, bedtijd en het eten?

Kind Opvoeding | Grenzen stellen en vrijheid bieden

Schermtijd voor kinderen

Zelfs de jongste kinderen gebruiken de tablet of smartphone moeiteloos en weten niet beter dan dat ze hiermee opgroeien. Mediagebruik kan heel leuk en leerzaam zijn, maar we kunnen ons ook zorgen maken over de risico’s waarmee de kinderen online, bewust of onbewust, te maken hebben. 

Risico’s voor kinderen

Online misbruik, cyberpesten, sexting, oplichting, en geweld

Taak van ouders

Als ouders is het belangrijk dat je goed zicht houdt op je kind. Probeer op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en vraag regelmatig wat hij heeft gedaan en wat voor filmpjes hij heeft bekeken. Probeer alle risico’s met je kind te bespreken zodat het kind op de hoogte is en bij twijfels aan de bel kan trekken.

Bedtijd voor kinderen

Kinderen hebben behoefte aan voldoende slaap voor een goede ontwikkeling van het groeiproces en om tot rust te komen. In de diepe slaap van kinderen komen groeihormonen vrij door de hypofyse in de hersenen waardoor ze hard groeien.

Risico’s voor kinderen

Wanneer kinderen niet goed slapen, groeien ze minder snel, leerprestaties gaan achteruit en kunnen ze minder functioneren.

Taak van ouders

  • Zorgen dat kinderen minimaal een uur voor het slapen gaan stoppen met schermgebruik.
  • Zorgen voor vaste bedtijden en van te voren aankondigen dat het bijna bedtijd is.
  • Zorgen voor een rustige, opgeruimde kamer.
  • Zorgen dat ze niet eten vlak voor het slapen gaan.

Gezond en variërend eten voor kinderen

Als ouder moeten we ervoor zorgen dat ons kind voldoende gezonde stoffen binnen krijgt die hij nodig heeft in zijn groei. Het kind moet voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgen. Het is belangrijk om naar je kind te kunnen luisteren, omdat elk kind even wat anders nodig heeft. 

Risico’s voor kinderen

Door ongezond te eten komt het kind aan voedingstekorten. Door ongezonde voeding zal de ontwikkeling van het kind niet goed verlopen.

Taak van ouders

  • Een goede voorbeeld geven door zelf gezond te eten, zodat het kind gezonde eetgewoontes overneemt.
  • Keuze bieden en hiermee de intrinsieke motivatie verhogen.
  • Zorgen dat er meer gezonde snacks thuis zijn dan ongezonde snacks.
  • Probeer altijd gezellig aan tafel te eten zonder dat de tv aanstaat. Aan tafel eten is goed voor de algemene ontwikkeling.
  • Probeer het eten leuk te serveren voor het kind. Je kunt bijvoorbeeld van groente gezichtjes of diertjes maken.
  • Zorgen voor vaste eetmomenten.

Voorbeeld ouders bij kind opvoeding

Bij de onderwerpen schermtijd, bedtijd en gezond eten voor kinderen is het belangrijk dat de ouders toch de touwtjes in handen blijven houden. Kinderen zullen snel neigen naar wat zij leuker vinden en wat slechter zal zijn voor hun ontwikkeling. Belangrijk bij elk onderwerp is de voorbeeld van de ouders. Hoe beter zij het doen, hoe beter de kinderen het van hen zullen overnemen. Voor meer uitgangsprincipes over opvoeding, kun je de White paper kindopvoeding raadplegen.

Sensa Zorg biedt hulp aan ouders en verzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning bij het opvoeden van hun kind. Voor sommige gezinnen kunnen kinderen een overbelasting zijn waardoor spanningen flink kunnen oplopen. Met (specialistisch) jeugdhulp kun je hierbij hulp krijgen door professionals.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog