Sensa Zorg

  >  Blog   >  De kracht van muziek in de zorg

De kracht van muziek in de zorg

Volgens de soefi-leer staat ‘het bereiken van de positieve energie in het hart’ centraal in het welzijn van de mens en muziek speelt hier een belangrijke rol in. Bij het herstel en welzijn van kwetsbare mensen, wordt in Nederland gebruik gemaakt van muziektherapie. Het wordt voornamelijk ingezet bij gedragstherapie en als communicatiemiddel voor mensen met een verstandelijke beperking. Vooral bij jongeren met depressieve symptomen kan het leiden tot positieve gevolgen. Hieronder zullen we bespreken wat de kracht van muziek kan zijn in de zorg.

De kracht van muziek in de zorg

Positieve effecten van muziek in de zorg

  • Het verminderen van spanning en stress doordat het anti-stress hormoon cortisol vrijkomt. Dit kan je merken aan de lichamelijke reacties hierop zoals het dalen van je bloeddruk en hartslag.
  • Muziek kan zorgen voor fijne herinneringen waardoor het gevoel van vertrouwdheid naar boven komt. Hierdoor kan iemand zich veiliger voelen, innerlijke onrust wegwerken en dus tegelijk gedragsproblemen verminderen.
  • Muziek zorgt ervoor bij mensen met dementie dat depressieve symptomen en gedragsproblemen verminderen.
  • Muziek zorgt ervoor dat auditieve signalen bij motorische hersengebieden terechtkomen waardoor een netwerk in het brein wordt geprikkeld. Hierdoor word je aangezet tot actie waarbij je de neiging hebt om te gaan dansen.
  • Muziek zorgt ervoor dat contact met personen beter in stand komt doordat de motorische hersengebieden geprikkeld worden.
  • Ook met het zingen kunnen mensen zich goed voelen doordat ze ruimte innemen met hun persoonlijke stem. Het gevoel dat je jezelf kunt uiten en kunt zijn wie je bent zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen.

Voordeel van muziek voor hulpverleners in de zorg

Muziek helpt onder andere bij het verwerken van trauma’s en kan een krachtig hulpmiddel zijn in de zorg. Het zorgt voor verlichting van zorgdruk bij hulpverleners door hun taak te verlichten en aangenamer te maken. Bij psychische hulpverlening aan kinderen en volwassenen is het noodzakelijk dat er wordt gekeken naar verschillende methodes om zo passend hulp te bieden.

Soorten muziek

  • Verdrietige muziek kan fijn zijn omdat het empathie en positieve gevoelens kan oproepen. Ook kan het helend werken voor verdriet.
  • Popmuziek zorgt ervoor dat mensen vrolijk worden.
  • Klassieke muziek zorgt ervoor dat je je kan concentreren.
  • Rockmuziek zorgt ervoor dat je woede vermindert, omdat je kunt meeschreeuwen. 
  • Soefimuziek zorgt voor ontspanning.

Je kunt als hulpverlener muziek zo goed mogelijk afstemmen op de persoonlijke voorkeuren van je cliënt. Doordat muziek heel veel positieve effecten heeft op de hersenen, heeft het ook een positief effect op de gezondheid. Een verrijking van de hersenen zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan voelen en beter gaan ontspannen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog