Sensa Zorg

  >  Blog   >  Het voorkomen van sociale deprivatie bij ouderen tijdens de corona crisis

Het voorkomen van sociale deprivatie bij ouderen tijdens de corona crisis

De Nederlandse overheid probeert zo goed mogelijk maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. De overgrote deel van de Nederlanders is erg tevreden met de aanpak van de regering en heeft er veel vertrouwen in. We geloven er grotendeels in dat reisbeperkingen en quarantainemaatregelen de verspreiding van het virus zullen stoppen. Strikte voorzorgsmaatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en thuis blijven zullen er uiteindelijk voor zorgen dat er minder mensen overlijden. Dit zijn maatregelen die behoorlijk impact kunnen hebben op personen en vooral op kwetsbare personen zoals de ouderen in de samenleving. Hoe kunnen we sociale deprivatie bij ouderen voorkomen tijdens de corona crisis?

sociale deprivatie bij ouderen

Tips voor het voorkomen van sociale deprivatie

Op een woon/zorgcentra

  • Mogelijkheid bieden aan mensen buiten de woon-zorgcentra om kaarten, bloemen, cadeaus of tekeningen af te geven bij de kwetsbare bewoners. Ze zullen zich hierdoor niet alleen voelen en dus ook minder kwetsbaar zijn.
  • Overhandigen bij zorgcentra kan gebeuren door medewerkers en bij het overhandigen vooral letten op handhygiëne en het afstand houden.
  • De bewoners op zorgcentra uit hun kamers halen om kamerisolatie te voorkomen is erg belangrijk voor het voorkomen van sociale deprivatie. Deelname aan bewegings- en andere activiteiten is mogelijk als de beschermende maatregelen strikt worden nageleefd.
  • Bewoners kunnen elkaar in hun kamer bezoeken als ze zich houden aan de strikte algemene voorzorgsmaatregelen (houden van 1,5 meter afstand). Een gesprekje voren met elkaar kan voor opluchting zorgen en neemt de eenzaamheid en ongerustheid gedeeltelijk weg.
  • Personen die doen aan muziek kunnen voor de zorgcentra muziek uitoefenen om zo voor ontspanning te zorgen dit natuurlijk niet zonder overleg met de zorgprofessionals.

sociale deprivatie bij ouderen

Bij een privé-sfeer

  • Je kunt als buurtbewoner boodschappen doen voor ouderen in de buurt die alleen wonen. Het is hierbij wel belangrijk om te zorgen voor vertrouwen om nog meer frustratie tegen te gaan. 
  • Raamcontacten of balkon contacten organiseren met buurtbewoners  voor de ouderen thuis om ze te stimuleren tijdens de corona maatregelen. 
  • Contactmogelijkheden bieden via de telefoon of email. Eenzaamheid kan zorgen voor meer frustratie en angst waardoor ouderen depressief kunnen raken. Op afstand videogesprekken voeren zal ze erg goed doen. Dit kunnen de oma’s of opa’s zijn maar ook de ouderen om je heen die het helemaal alleen moeten overleven.
  • Je kunt ook even aanbellen en op afstand vragen hoe het met ze gaat en of je ze ergens mee kan helpen. Dat er mensen om hun heen zijn die zich zorgen maken zorgt ook voor voldoende rust.

Kortom de strikte voorzorgsmaatregelen om het corona virus tegen te gaan zal nog een tijdje duren. We zijn er met de hele samenleving verantwoordelijk voor om het zo snel mogelijk tegen te gaan door ons aan de maatregelen te houden. We horen elkaar hierbij te helpen door het voor elkaar makkelijker te maken. Een van de belangrijkste punten hierbij is om de zwakste mensen zoals de ouderen in de samenleving te helpen.

Ook Sensa zorg geeft als zorginstelling aandacht aan verzorging en verpleging voornamelijk ook aan ouderen. Het is een kwetsbare groep in de samenleving die behoefte heeft aan meer sensitieve hulpverlening en voor Sensa zorg is het belangrijk dat ze hierbij worden gestimuleerd.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog