Sensa Zorg

  >  Blog   >  Vakantie en opvoeden

Vakantie en opvoeden

Het is eindelijk vakantie! De kinderen zijn vrij en we hebben een hoop gepland en ook een hoop ideeën om de vakantie op de leukste manier door te brengen met de kinderen. Het kan voor ouders in de vakantie ingewikkeld zijn om positief te blijven opvoeden. Om het ook leuk te houden voor de kinderen en voor hun zelf moeten ouders qua opvoedkwesties keuzes maken en juist soms iets veranderen in de opvoeding om het thuis toch gezellig te houden. Hieronder heb ik 7 tips om tijdens de vakantie toch verder te gaan met opvoeden.

Opvoeden tijdens de vakantie

1.Verveling tijdens de vakantie

Kinderen kunnen je hoofd eraf zeuren door te vaak te vragen wat we vandaag gaan doen. Door verveling kunnen ze teveel aan je blijven hangen. Het is handig om een planning te maken en op te hangen. Wanneer kinderen zelf een overzicht hebben van de planning zullen ze minder aan je hoofd zeuren. Hierbij is het leuk om wekelijks een paar keer buitenhuis een activiteit te doen. Dit kan bijvoorbeeld een pretpark, een speeltuin of een museum zijn. Ook is het leuk om zelf een speurtocht uit te stippelen in een bos of bijvoorbeeld een geitenboerderij.

2. Vakantiebedtijd

Op tijd naar bed gaan kan lastig zijn tijdens de vakantie. Het is laat donker, het kan te warm zijn, kinderen hoeven niet vroeg op te staan, kunnen lekker lang meegenieten in de avond waardoor een absolute grens qua bedtijd ontbreekt. Ouders kunnen ervoor kiezen om een vakantiebedtijd aan te houden. Wanneer de vakantie bijna voorbij is kan met kleine stapjes terug geschoven worden naar de juiste bedtijd. Dus de laatste week van de vakantie kunnen ze elke dag steeds een kwartiertje eerder slapen.

3. Gezond eten

Gezond eten zal niet altijd vanzelfsprekend zijn tijdens de vakantie. Tijdens uitstapjes hebben kinderen vaker trek in een patatje en drinken erbij. Heel veel ijsjes mogen ze als het warm weer is.  Ook hebben ouders vaker de neiging om meer tussendoortjes te geven. Door de warmte kunnen ze vaak ook geen trek hebben in warm eten. Hierbij is het belangrijk dat ouders er toch op letten dat kinderen afwisselend eten binnen krijgen. Dus tijdens een bezoek naar een attractiepark krijgen ze patat en de dag erna wanneer ze thuis een activiteit hebben kunnen ze warme soep drinken.

4. Voorbereiding vooraf

Voor een vakantie in het buitenland kunnen kinderen voorbereid worden. Je kunt met je kind praten over wat de vakantiebestemming, over de cultuur en taal en wat er allemaal te beleven is. Bespreek wat je kind verwacht van de vakantie om jezelf ook een beetje te voorbereiden. Betrokken ouderschap kan ervoor zorgen dat we als ouders onze kinderen tijdens de vakantie beter leren kennen, omdat we tijd hebben om naar elkaar te luisteren, elkaar te zien en aan elkaars verwachtingen te voldoen.

5. Vakantieritme die bij je past

Kinderen vinden het meestal fijn als er een bepaalde ritme in hun leven is. Probeer als ouder een vakantieritme te vinden die bij jou gezin past. Spelletjes spelen of een wandeling maken voor het slapen gaan, na het ontbijt even vrij spelen of juist gelijk uit huis gaan.

6. Aanwezig zijn voor de kinderen

Het kan ingewikkeld zijn om en de huishoudelijke taakjes te verrichten en om aanwezig te zijn voor de kinderen. Als je bijvoorbeeld moet koken, kun je ervoor kiezen om de kinderen aan de slag te zetten zodat ze niet bewust zijn van je afwezigheid. Probeer tijdens de momenten die je met de kinderen doorbrengt ook echt aanwezig te zijn. Laat dan zien dat je er helemaal bij bent.

7. Afwijken van de regels

De regels mogen best afwijken omdat het tenslotte vakantie is! Kinderen kunnen bijvoorbeeld langer gamen, of  vriendjes mogen langer blijven spelen. Pas wel op met de teugels laten vieren. Wanneer de vakantie bijna voorbij is, is het handig om alles op tijd op te pakken.

Kortom belangrijk is dat ouders ook tijdens de vakantie op een lijn te zitten. Duidelijk als ouder je grenzen aangeven en uitleggen waarom bepaalde dingen niet mogen zal het en voor ouders en voor de kinderen makkelijker maken. Je kunt met je kinderen vooraf afspreken wat de vakantieregels zijn en dat iedereen zich tijdens de vakantie hieraan zal houden. Probeer vooral werkelijk aanwezig te zijn voor je kind en bewust te genieten!

Tuba Gulbahce

Orthopedagoog