Sensa Zorg

  >  Blog   >  Omkijken naar de ander

Omkijken naar de ander

Wanneer we stilstaan bij het afgelopen jaar, is het een jaar van aanvaarding: de avondklok, 1,5 meter afstand houden, lockdown, quarantaine, mondkapjes, coronapas, testen en vaccinaties. Voorheen zouden we bij voornemens voor het nieuwe jaar snel denken aan meer willen reizen, sporten of afvallen. Nu vragen we ons in eerste instantie af of het een jaar met meer corona of minder corona zal zijn. Staan we gereed voor onverwachte gebeurtenissen en laten we het over ons heen komen? Wat zullen onze voornemens voor het nieuwe jaar zijn en met welke inzichten kijken we terug? Denken we bij het opstellen van onze voornemens ook wat de sleutel is tot een beter samenleving?

Zelfreflectie

Bij zelfreflectie zoeken wij naar de betekenis van onze ervaringen om ervan te kunnen leren. We hebben een ingewikkelde jaar achter de rug wegens corona. Veel van onze gewoontes zijn belemmerd vanwege de strenge maatregelen. Thuisonderwijs en thuiswerken heeft niet iedereen even positief ervaren. Ondanks al deze belemmeringen en negatieve ervaringen kunnen we er toch zijn voor diegene die het nog zwaarder hebben ervaren zoals bijvoorbeeld de kwetsbare ouderen. We houden onszelf een spiegel voor om te kijken hoe we aan de slag zijn gegaan in moeilijke situaties en wat onze manier van handelen is geweest. Hierdoor kunnen we onze zelfkennis vergroten en bewuster worden van onze handelen (Nijgh & Tol, 2021).

Meer verdieping zoeken

Bepalen wat het belangrijkste is in het leven kan soms ingewikkeld zijn. We stellen ons doelen op, en bij het nastreven ervan kun we bijvoorbeeld vergeten meer tijd te maken voor onze geliefden. Je doet bijvoorbeeld aan topstort en moet vaak trainen en kunt hierbij weinig tijd vrij maken voor je naasten. Je hebt een topbaan en je wilt carrière maken, waardoor je totaal geen tijd hebt voor mensen om je heen. Door meer verdieping te zoeken, sta je stil en neem je de tijd om bij jezelf te kijken wat belangrijk voor je is, hoe het met je gaat, geef je aandacht aan je gevoelens en heb je tijd om je gevoelens te bevragen. Je kunt door meer te verdiepen bij jezelf ophalen wat echt belangrijk voor je is.

Openstaan voor het vreemde

Omkijken naar de ander, vooral in tijden van corona kan makkelijk wanneer we openstaan voor het vreemde. Verbindingen versterken en tegenstellingen beperken, open staan voor diversiteit zodat meer mensen zich minder uitgesloten voelen, kan een begin zijn. Onvoorwaardelijke acceptatie zodat ieder kan en mag zijn zoals die is. Door een open houding voor het vreemde doen we een eerste stap om dat ‘vreemde’ beter te begrijpen. Door onze open houding kunnen we groepen die achterblijven in de samenleving helpen te participeren. Zo kunnen we voorkomen dat een deel van de mensen de aansluiting met de samenleving mist.

Innerlijke kracht

Met het bewustzijnsvermogen stel je jezelf in staat de buitenwereld en jezelf waar te nemen, je wordt steeds meer bewust van de werkelijke realiteit van jezelf en je omgeving. Het is een zintuiglijke waarnemingsproces die jouw stemming bepaalt. Het geeft je inzichten waardoor er je bewuster wordt. Hierdoor sta je stil bij je eigen ervaringen. Dit kunnen negatieve maar ook positieve ervaringen zijn. Zoals bijvoorbeeld angst, verdriet of geluk. Door deze gevoelens toe te staan kun je je innerlijke kracht voelen (Bont, 2009).

Inleven is de sleutel tot beter samenleven

Kortom, omkijken naar het ander kan een sleutel zijn voor een beter samenleving. Voordat we dit kunnen doen moeten we bewust zijn van onze eigen innerlijke gevoelens en krachten. Om gevoelens onder woorden te brengen, is het nodig om gevoelens bij jezelf te herkennen. Wanneer we voldoende empathisch kunnen zijn, kennen we onszelf op emotioneel niveau, zijn we bewust van onszelf en van anderen. Inleven tot het ander is een uitdaging tot verrijking en vermenselijking en dit kan een goed voornemen zijn voor het nieuwe, spannende jaar vol met nieuwe verrassingen.

 

Tuba Gulbahce

Bont, C. Een nieuwe werkelijkheid, intuïtie, liefde en levenskracht. Kosmos uitgevers, 2009. Nederland

Nijgh, L. & Tol v. N. Leren reflecteren. Boom uitgever,2021.