Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Kinderen en autovakantie

Kinderen en autovakantie

Het is eindelijk vakantie en na een lange periode van coronamaatregelen zijn wij eraan toe om er even tussen uit te gaan. Veel Nederlanders kiezen ervoor met de auto op vakantie te gaan. Een paar uur rijden naar het buitenland kan een avontuur zijn, zeker wanneer het gaat om een lange rit naar het land van herkomst. Een lange reis voor de kinderen hoeft niet altijd ellendig te zijn. Hieronder heb ik een aantal tips voor ouders om er een leuke autovakantie van te maken met de kinderen.

Een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk wanneer ouders goed voorbereid de reis beginnen. Ruim voor de vakantie beginnen met een lijst voor alles wat mee moet, kan heel handig zijn en zorgt ervoor dat ouders ook minder vergeten. Voordat je begint met inpakken is het belangrijk dat je de auto leeghaalt en alles netjes maakt. Dit zorgt ook voor meer rust in de hoofd. Je moet er rekening mee houden dat je goed verzekerd bent. Ook kun je je voorbereiden op kinderen die wagenziek kunnen zijn door kotszakjes in de zijvlakken te hebben. Dat kan zorgen voor minder ellende in de auto. Belangrijk is dat de ramen goed afgedekt zijn met zonneschermen of doekjes die je tussen het raam klemt. Bij felle zon kan het erg heet worden en kunnen de kinderen er veel last van hebben.

Vermaak tijden de autorit

Wanneer kinderen zich vervelen tijdens de autorit kan het voor ouders erg moeilijk zijn om de kinderen tijdens de rit te vermaken. Wanneer de kinderen huilen of ruziën kan het verwarrend zijn voor de ouder die aan het rijden is. Kortom niemand wordt er vrolijk van.

• Plaats een autostoelorganizer, waar de kinderen al het speelgoed uit kunnen pakken. Je kunt er ook kleurboekjes en alle andere spulletjes in kwijt waar de kinderen zelf bij kunnen.

• Maak kleine verassingspakketjes klaar voor de kinderen die je bijvoorbeeld om de paar uur kunt geven en die ze bezig kunnen houden. Je kunt er kleine speelgoed, puzzels of bijvoorbeeld klei van de action of Hema in stoppen. Dit kunnen ze heel leuk vinden en zorgt er ook voor dat ze zich niet vervelen.

• Wanneer er voldoende ruimte is in de auto kan het handig zijn dat een van de ouders af en toe tussen de kinderen gaat zitten om ze te vermaken. Samen spelletjes spelen of tekenen en kleuren zorgt voor afwisseling wat de kinderen ook erg leuk vinden.

• Het is leuk om de kinderen te betrekken bij de autorit en als ze mee te laten genieten van de verschillende landen waar ze doorheen rijden. Je kunt het over de verschillen hebben en over de overeenkomsten. Dat er bijvoorbeeld geen bergen in Nederland zijn, maar dat wij wel veel zee en strand hebben. Ook is het leuk om te praten over de taal en de gewoontes in dat land en om ze aan te leren te groeten in verschillende talen.

• Ook is het belangrijk dat er voldoende eten en drinken onderweg is. Je kan voor elke kind vanuit huis bakjes klaarmaken met worteltjes, snoeptomaatjes, rozijntjes, komkommer etc. Het is niet fijn als ze de hele rit heel veel ongezonds binnen krijgen. Daar voel je je als ouder niet goed bij. Af en toe belonen met een zakje chips of popcorn kan ze zoet houden. Van heel veel suiker worden ze drukker. Belangrijk is wel dat je voldoende water bij je hebt en dat elk kind zijn eigen waterflesje heeft. Natte doekjes kunnen heel handig zijn voor het schoonmaken.

• Je kunt een tablet meenemen met filmpjes die je van te voren hebt gedownload. Ook heb je schermpjes die je aan de hoofdsteun kunt plaatsen. Het is wel belangrijk dat ze niet de hele rit achter het scherm zitten, maar dat je steeds afwisselt met andere, hierboven genoemde bezigheden.

Pauzes onderweg

Wanneer kinderen in slaap vallen is het natuurlijk handig om door te rijden. Het is ook belangrijk om echt pauzes onderweg te nemen. Wanneer ouders reizen naar land van herkomst, willen ze zo snel mogelijk op de bestemming zijn om uiteindelijk vakantie te vieren. Soms kan het handig zijn om de tijd te nemen en te genieten van de tussenstops met kleine kinderen. Op een parkeerplaats met voorzieningen kan gespeeld worden, zullen er schone toiletten zijn en kun je in een restaurant lekker warm eten. Dan is het meer dan alleen luchten en kunnen kinderen en de ouders er weer tegenaan. Ook kun je tijdens de tussenstops andere reizigers tegenkomen en veel tips met elkaar uitwisselen of een praatje doen.

Slapen en voldoende rust tijdens autovakantie

Tijdens een autovakantie is het erg belangrijk dat zowel ouders voldoende rust nemen als de kinderen. Comfortabele autostoeltjes voor kinderen met verschillende standen zorgen ervoor dat kinderen veilig en comfortabel kunnen slapen. Wanneer je extra kussentjes en dekens hebt is het ook heel fijn voor de ondersteuning van de nek. Het is handig in de avond te vertrekken zodat de kinderen dan lekker kunnen doorslapen. Zo is de reis ook een stuk aangenamer. Het is ook belangrijk dat ouders voldoende rust nemen en dat ze afwisselen met rijden. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen ze tijdens de tussenstops een dutje doen in de auto terwijl de andere oude bezig is met de kinderen buiten de auto.

Het is zeker leuk om met kinderen op vakantie te gaan. Zij horen bij het gezin en moeten ook deelnemen aan het grote avontuur. Als ouders van te voren beseffen dat het een lange reis zal worden met de kinderen, zullen ze beter voorbereid zijn. Het kan niet altijd gezellig en ontspannen zijn. Kinderen willen leren en grenzen verkennen en opvoeden gaat tijdens de vakantie gewoon door!

Tuba Gulbahce

Orthopedagoog