Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Jongeren lezen steeds minder

Jongeren lezen steeds minder

Het blijven lezen is belangrijk, omdat je het nodig hebt in de geletterde samenleving en het helpt voor de ontwikkeling van verbeelding. Ouders en scholen hebben een grote verantwoordelijkheid om de kinderen al op jonge leeftijd aan het lezen te krijgen en om zo ook de woordenschat te vergroten. De meeste ouders en veel scholen doen er alles voor om de kinderen enthousiast te maken om te gaan lezen. Hoe komt het dat jongeren op latere leeftijd dan toch veel minder lezen?

Digitalisering van amusement

Jongeren zijn erg druk bezig met hun smartphones en tablets waarbij ze voortdurend korte tekstjes lezen in plaats van dat ze rustig lezen uit een boek. Door diep te lezen uit een boek zorg je ervoor dat je hersenen geconcentreerd verschillende inzichten krijgen. Je kunt beter verbanden leggen. Ook wordt je nieuwsgierigheid bevordert en je leert om te argumenteren.

Jongeren lezen steeds minder

Series vertellen ook de grootste verhalen zoals de romans

Jongeren vinden het makkelijker om series te bekijken. Tegenwoordig kunnen ze een heel seizoen terugkijken zonder dat ze een week hoeven te wachten voor de volgende aflevering. Zo neemt de serie de vertelvorm van een roman aan.

Jongeren willen lezend worden gezien 

De jongeren willen lezend gezien worden maar doen het eigenlijk niet. Je ziet op social media steeds meer foto’s voorbij komen met een mooie locatie, koffie erbij en een leesboek. Ze vinden het belangrijk dat ze worden gezien met boeken. Of er inderdaad wordt gelezen, dat weten we dus niet. De jongeren weten dat het lezen van boeken belangrijk is en dat het bij het leven hoort, maar toch lezen ze veel minder. 

Fictie is geen tijdverspilling 

Het leesplezier kan bevorderd worden wanneer het aangepast kan worden aan het interessegebied van de jongeren. Er hoeft geen optimale, efficiënte manier van lezen te zijn, je kunt er ook alleen plezier uit halen. Men is op zoek naar de meest informatieve boek, zodat we op de snelste manier wijzer worden door te lezen.

Het nieuwe lezen

Het lezen van een boek kan zeker een meerwaarde hebben vergeleken met het lezen op social media of andere korte stukjes. Als je een boek leest verbeeld je bijna alles zelf en creëer je het ook zelf en zal het je een ‘rijker’ mens maken. Is social media ook een interessante voedingsbodem voor literatuur? Kan online lezen ervoor zorgen dat er steeds meer offline gelezen wordt?

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog