Sensa Zorg

  >  Blog   >  Invloed van narcisme op de opvoeding

Invloed van narcisme op de opvoeding

Volgens de Griekse mythologie was Narcissus (de zoon van de stroomgod Cephissus) weinig geïnteresseerd in anderen. Hij was gek op jagen en tijdens een van zijn jachtpartijen wilde hij drinken uit een rivier. Hij zag in het wateroppervlak zijn evenbeeld waar hij verliefd op werd. Narcissus was zo betoverd door zijn reflectie in het water en probeerde hierdoor zijn evenbeeld te kussen en omhelzen waarna hij verdronk. Wat kan de invloed van narcisme zijn in de huidige samenleving en in de opvoeding van je kind?

Invloed van narcisme op de opvoeding

Wat is narcisme?

Sigmund Freud werd geïnspireerd door de Griekse mythologie en maakte gebruik van het verhaal. Hij noemde de mensen die voortdurend bezig waren met zichzelf narcisten en de stoornis noemde hij narcisme. 

Narcisme wordt gebruikt voor een persoonlijkheidsstoornis waarbij personen gekenmerkt worden door een obsessie voor hen zelf, egoïsme en gebrek aan ambitie en inlevingsvermogen. Ze zijn niet in staat kritiek te verdragen en in contact met anderen zijn ze vooral bezig zichzelf belangrijk te maken.

Kenmerken van narcisme bij kinderen?

Je kunt bij kinderen moeilijk spreken over narcistische persoonlijkheidsstoornis, omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn waarbij hun brein zich nog aan het ontplooien is. Je kunt wel symptomen van narcisme herkennen bij je kind waarbij je kunt helpen.

  • Bij het krijgen van kritiek of bij het falen accepteert het kind niet dat het aan hem ligt maar beweert dat het aan de omstandigheden ligt.
  • Wanneer hun zelfbeeld bedreigd wordt, worden ze agressief.
  • Wanneer ze hun zin niet krijgen, worden ze boos of agressief.
  • Ze zijn betrokken bij het pesten, waarbij ze ook anderen aanzetten om te pesten.
  • Ze zijn geneigd om altijd indruk te maken waarbij ze bewondering zullen forceren.
  • Het kind heeft geen inlevingsvermogen voor een ander en wilt altijd krijgen wat zijn hartje begeert.

Een narcistische samenleving of valt het mee?

Je zou kunnen zeggen dat de Nederlandse samenleving narcistisch en ik-gericht is, maar dat zou wel erg negatief zijn. Het is belangrijk dat er in de opvoeding aandacht wordt gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling en de groei van het kind. Wanneer de capaciteit tot verbinding met anderen in de maatschappij ontbreekt, wordt die opvoeding als leeg beschouwd en hecht men er geen waarde meer aan.

Ouders kunnen narcisme voorkomen

Als ouder hebben we de taak om het goede voorbeeld te geven. Wanneer ouders overdrijven bij het ophemelen van hun kind, zal het kind dit gedrag overnemen. Dat betekent niet dat we moeten stoppen met positief opvoeden, maar onze manier een beetje aanpassen. Wanneer je je zorgen blijft maken over je kind en extra ondersteuning wilt kun je toch een psychiater of een psycholoog raadplegen.

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog