Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  Het belang van positieve rolmodellen voor jongeren

Het belang van positieve rolmodellen voor jongeren

Meestal word je gefascineerd door grote rolmodellen die wereldwijd bekend zijn en die een grote impact in de wereld hebben. Door hun visie en ambities ben je geïnspireerd en zie je ze als een rolmodel. Je bent onder de invloed, omdat deze mensen altijd bereid zijn geweest om hun wijsheid, kennis en expertise met je te delen en ondersteuning te bieden. Wat is het type rolmodel waar we op doelen? Kan iedereen een rolmodel zijn of wat is een rolmodel eigenlijk? Waarom is het voor jongeren belangrijk om een rolmodel te hebben in hun leven?

Het belang van positieve rolmodellen voor jongeren

Wat is het belang van een rolmodel voor de jongeren?

  • Een rolmodel kan iemand zijn die een grote invloed heeft gehad op jou in je leven. Die persoon kan belangrijk voor je zijn, omdat hij er was in de ingewikkelde fase in je leven.
  • Rolmodellen kunnen een voorbeeld geven aan de jongeren van hoe ze in het leven willen of kunnen staan. Ze hebben een levenshouding, een talent of het uiterlijk dat je ook graag wilt hebben of waar je op wilt lijken. Daarom is het belangrijk dat rolmodellen realistisch zijn.
  • Rolmodellen zijn belangrijk, omdat ze de jongeren kunnen stimuleren het beste uit henzelf te halen en ze kunnen laten zien hoe het leven echt in elkaar zit en hoe ze ervoor moeten staan.
  • Rolmodellen zijn erg belangrijk voor de jongeren vooral op de momenten wanneer het tegenzit. Het zorgt voor een lichtpuntje in je leven. Doordat die persoon op je lijkt, kun je je gemakkelijk mee identificeren. Die is ver gekomen, dus ik kan het ook.
  • Het is bij rolmodellen belangrijk dat jongeren zich kunnen identificeren met een gemeenschappelijk onderdeel met het rolmodel en zich hieraan kunnen optrekken. Zo hebben ze hoop dat ook zij kansen hebben. Je zou hierbij denken aan mensen uit hetzelfde wijk of personen met hetzelfde etnische achtergrond.

Welke factoren zorgen voor invloed van rolmodellen?

  • Het rolmodel is zich bewust van zijn doelen, ambities en koers.
  • Beweegwijze en de manier van de vorming van de waarden.
  • Verlichting en nieuwe inzichten brengen.
  • Waaruit bestaat de identiteit en wat is de missie?
  • Identificatie aan het rolmodel door overeenkomsten in sekse, leeftijd, achtergrond, leefomgeving etc.

Rolmodel op eigen manier

Helaas stijgt het aantal jongeren op straat steeds meer en de criminaliteit in de krachtwijken worden niet minder. Jongeren die behoefte hebben aan hulp, steun of een sturing, hebben niet echt de juiste begeleiding. Deze jongeren nemen de jongvolwassenen die hen voor zijn helaas als rolmodel. Gelukkig zijn er ook jongeren met ambities die op hun eigen manier social impact hebben op deze probleemjongeren. Ook met de invloed van social media nemen jongeren steeds meer de influencers als rolmodel. Wanneer rolmodellen jongeren proberen te inspireren met de intentie de wereld om ons heen te verrijken en aan te moedigen, zullen ze leidend zijn naar de route in de toekomst doordat ze wegen hebben gecreëerd die de jongeren kunnen volgen.

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog