Sensa Zorg

  >  Blog   >  Geen nee kunnen zeggen

Geen nee kunnen zeggen

Een deel van onze verantwoordelijkheid in het leven is weten wat onze taak is en wat niet. Er is wijsheid nodig om te weten wat we wel en niet zouden moeten doen. Er zijn veel mensen die moeite hebben met grenzen stellen en met nee-zeggen. Bijvoorbeeld in de jeugdhulpverlening kunnen hulpverleners hierbij moeite hebben. Het verantwoordelijkheidsgevoel kan doorslaan, waardoor ze geen nee kunnen zeggen. Het kind staat centraal en de jeugdhulpverlener is de morele opdrachtgever. Hulpverleners kunnen de neiging hebben over hun grenzen heen te gaan doordat ze het kind niet willen teleurstellen of in de steek laten. Het is belangrijk dat ze er zijn voor de cliënt door duidelijk en vriendelijk te zijn. Onvriendelijk nee zeggen is ook niet de bedoeling. Hieronder een aantal tips hoe we onszelf hierbij kunnen helpen.

Geen nee kunnen zeggen

Waarom nee-zeggen moeilijk is

Je vindt het belangrijk dat iedereen je aardig vindt, je komt niet voor je eigen belangen op en je zegt alles met een glimlach waardoor men niet begrijpt hoe je je erover voelt. Je bent bang je populariteit te verliezen en je wilt de blik van afkeuring en teleurstelling van de ander voorkomen. Nee-zeggen wordt meestal geassocieerd met negativiteit waar veel mensen bang voor zijn. Ook vinden mensen het moeilijk om nee te zeggen, omdat ze van nature anderen willen helpen, vooral als het familie of vrienden zijn. Het voelt dan als noodzaak om te gaan helpen.

Tips om op de juiste manier grenzen te stellen

  • Het beschermen van zelfcontrole. Door een goede zelfcontrole kunnen we onze eigen grenzen goed onderhouden en zul je meer respect hebben voor jezelf.
  • Heb je eigen mening, je hoeft niet meegaand te zijn door alles wat anderen willen na te komen. Door het verschil met anderen te minimaliseren, blokkeer je alleen je eigen gevoelens. Je kan grenzen stellen en toch een liefdevol persoon zijn.
  • Probeer altijd eerlijk te zijn en vertel waarom je nee zegt. Wees niet bang dat de ander gekwetst of van streek zal zijn. Laat juist zien dat je erg betrokken bent en dat je het erg jammer vindt dat je niet kan helpen.
  • Wanneer je meer luistert naar de ander en minder naar jezelf zul je op gegeven moment fysiek en psychisch kapot zijn. Uiteindelijk kan je zo en de ander en jezelf niet meer helpen. Veel psychische symptomen zoals depressie, angststoornissen, eetstoornissen, verslavingen, schuldproblemen, paniekstoornissen vinden hun oorsprong in conflicten met grenzen. Voel je dus niet egoïstisch als je nee moet zeggen.

Kortom nee-zeggen en grenzen stellen gaan ervoor zorgen dat je je goed gaat voelen en dat je meer naar jezelf gaat luisteren. Kijk niet te lang terug naar wat anderen over je zullen denken en focus je alleen op de juiste keuzes die je hebt gemaakt door nee te zeggen. Ten slotte moet je eerst jezelf helpen zodat je ook de ander kunt helpen.

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog