Sensa Zorg

  >  Ambulante ondersteuning jeugd   >  8 tips om verantwoord om te gaan met hoogsensitieve kinderen

8 tips om verantwoord om te gaan met hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitiviteit komt voor bij ongeveer 20 procent van alle kinderen. Wegens het ontstaan van misverstanden rond deze karaktereigenschap, krijgen deze kinderen niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben. Het versterken van het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kan er meestal voor zorgen dat het kind beter kan omgaan met prikkels van buitenaf. Hoe weten we dat een kind hoogsensitief is en hoe gaan we hier het beste mee om? Hieronder een aantal tips.

 

8 tips om verantwoord om te gaan met hoogsensitieve kindere

Hoogsensitief kind

Hoogsensitiviteit is geen stoornis maar een aangeboren karaktereigenschap. Een hoogsensitief kind heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel en kan heel snel signalen waarnemen die andere niet snel zullen opmerken. Omdat ze gevoeliger zijn denken ze langer na over dingen en hebben ze dus meer tijd nodig om wat ze zien, horen of voelen te verwerken.

Tips voor ouders hoogsensitief kind

  1. Begrijpen van je kind. Hoogsensitieve kinderen kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde geuren, of verkeerd zittende kleren of te harde geluiden. Blijf kalm en geef je kind de ruimte en tijd om met zijn gevoelens om te gaan.
  2. Wees geduldig. Hoogsensitieve kinderen zijn erg nieuwsgierig en stellen vaak ingewikkelde vragen en denken vaak een stap verder. Probeer altijd antwoord te geven op de vragen en belemmer de nieuwsgierigheid niet door ze af te jammeren.
  3. Veilige omgeving en rust. Kinderen die hoogsensitief zijn hebben moeite met verassingen en veranderingen. Zorg er altijd voor dat je kind zijn eigen veilige plekje heeft waarin het zich kan terugtrekken en rust kan vinden.
  4. Zelf handelen op eigen gevoel. Je kent je eigen kind beter dan de mensen om je heen. De goed bedoelde adviezen van de mensen uit de leefomgeving zullen niet altijd goed van pas komen. Volg je gevoel en doe wat voor jullie beiden het beste werkt.
  5. Geef voldoende tijd. Hoogsensitieve kinderen hebben meer tijd nodig om de informatie die ze opdoen te verwerken. Sta niet gespannen tegenover je kind maar neem een rustige houding. Dat werkt het beste mee. Neem ook geen taken van je kind over omdat het naar jouw gevoel te lang duurt. Deel juist de taken op in kleinere taakjes zodat ze het wel kunnen verrichten. Dit zorgt ook voor meer zelfvertrouwen.
  6. Structuur bieden. Zorg voor regelmaat in het leven van je kind.
  7. Leraren op de hoogte houden. Vertel over de hoogsensitieve karaktereigenschap van je kind aan de juf of meester. Ook in de klas hoort de juf of meester er rekening mee te houden zodat ook de klas een veilige omgeving voor het kind blijft.
  8. Maak ruimte voor quality-time. Neem de tijd met je kind en bespreek leuke en minder leuke dingen van die dag.

Hooggevoeligheid kan een mooie karaktereigenschap zijn voor je kind als het kind maar weet hoe hij ermee om moet gaan. Door verantwoord om te gaan met je hoogsensitieve kind kun je het leven aangenamer maken en zorgen voor een goede voorbereiding voor de toekomst. Ook Sensa Zorg geeft hier veel aandacht aan en probeert ouders hierin te steunen. Op (specialistisch) Jeugdhulp kun je hier meer over lezen.

 

Tuba Gulbahce
Orthopedagoog